top of page

Sanata Dair


Neolitik ve Kalkolatik dönemlere dayanan  Çatalhöyük’teki  mağara duvarlarına resmedilen figürlerin ve aynı zamanda kompozisyonların, Sanat oluşumunun ilk örnekleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki bu resimlerin amaçları neydi ? M.Ö. 8000-5500 dönemlerde ki insanların gündelik yaşantılarını, korkularını, karşılaştıkları zorlukları, vb. ifade biçimi olarak kullanılmasıdır.


İnsanların etkilenmesi ile başlayan ve insanları etkilemek için kullanılan bu kavramın tanımını yaparken ilk ele alınacak nokta da , ‘Sanat insanlar için ortaya konulan olgudur.’diye biliriz. ‘Sanat insan içindir’ yaklaşımının doğru olduğunu ortaya koyabiliyoruz. Sanatçıların duygu, düşünce, kaygı, hayal vb. hislerinin metodlar ile yani çizgi, renk, biçim, ses, söz, ritim gibi unsurlarla estetik, özgün, biricilik ve etkileyici biçimde ifade etmeleri.Sanat ve Sanat eserinin de tanımını yapmaktadır.


Bir sanat eserindeki niteliklerin temel unsurları olarak da, İnsanlar için yapılmış olması, biricilik (tek, benzeri olmayan) olması ve estetik olmasıdır.Sıkça karşılaştığımız, kulaktan kulağa yayılan şu tanımı düzeltmeliyiz ki Sanat güzelliğe hitap etmeli veya Sanat eşittir güzellik olgusu, kısmen doğru olmayan yaklaşımdır. Çünkü güzelliğin göreceli olması bu tanımı çürütmektedir. Sanat eserinin tanımını yaparken kullandığımız ‘Estetik olmalıdır.’ terimi güzelliği, ahlakı ve mantığı kapsamaktadır. Güzelliği sorgulayan bu kavramın araştıran bilim dalı olan estetik Sanat’ın temel unsurlarında yer almaktadır.

Bu yazıda Sanat, Sanatçı ve Sanat eserinin tanımlarını yüzeysel olarak belirtmiş oluyoruz.Dilerim ki karşınıza çıkacak bir sanat eserine yaklaşımınızda ufkunuzun bir nebze daha açılması,Alacağınız his yoğunluğunu ve bakış açınızı değiştirir.

9 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page